woensdag 10 september 2014

Wie bestuurt jouw bus?



Wij mensen zijn bijzondere wezens. In de loop van ons leven, vooral in onze jeugd, hebben we een soort van ´subpersonen´ in onszelf gecreëerd, zodat we om kunnen gaan met het leven, de ervaringen en de gebeurtenissen die we tegenkomen.

Die subpersonen hebben ons in ons jonge leven heel goed geholpen, ze hebben ons beschermd. Ervoor gezorgd dat we om konden gaan met de ervaringen die het leven op ons pad brengt. Het kan echter gebeuren dat deze subpersonen je in je volwassen leven blokkeren in wat je wel of juist niet wil doen. Of ze saboteren je soms zelfs!

Stel je voor dat jouw persoonlijkheid een grote bus is (misschien komen er nu wel gedachten in je op van zo´n grote Engelse dubbeldekker; hou dat beeld vast!) En stel je nu eens voor dat deze bus helemaal vol zit. Vol met al je subpersoonlijkheden. Welke beelden komen er nu in je op? Welk gevoel krijg je? Aan welke personen denk je? Zijn het mensen die je goed kent? Of juist niet? Zijn het familieleden, dieren, bekende Nederlanders, stripfiguren? Alles kan….  :-) 

Mijn bus is een bonte verzameling van heel verschillende subpersonen. Een klein bang meisje die het liefst achter moeders rok wegkruipt, een strenge juf met een bril op haar neus en het haar in een strak knotje. Een Formule-1 coureur (denk aan Michael Schumacher in zijn goede dagen), een type á la Bob Marley die zich werkelijk nergens druk over lijkt te maken, heel chill is en alles gewoon neemt zoals het komt.

Calimero (´zij zijn groot en ik is klein en dat is niet eerlijk!´), een grote boze leeuw die z´n grenzen goed bewaakt en niemand toelaat in z´n territorium die hij daar niet wil hebben. Robin Hood met Lady Marian die samen opkomen voor rechtvaardigheid, een knuffelbeer die alleen maar wil knuffelen en geknuffeld wil worden. Een pinnige tante zoals Margaret Thatcher die een heel land aanstuurt, Ruby Wax die altijd prominent aanwezig is in gezelschap en alle aandacht naar zich toetrekt. Een wereldwijze globetrotter, een…….
Heel veel verschillende typetjes dus.

Iedereen heeft zo´n bus met subpersonen met allemaal eigen – dominante en minder dominante – types. En bij iedereen ziet deze bus en haar inzittenden er anders uit. Het meest belangrijke bij deze bus vol subpersonen is dat je als chauffeur zelf aan het stuur van je eigen bus zit. Stel je toch eens! Wat zou er gebeuren als bijvoorbeeld Michael Schumacher achter het stuur zou kruipen en zou denken dat het een raceauto is? De bus kiept zó om!

Lieve lezer, wie zitten er allemaal in jouw bus? Ik ben heel benieuwd…..   :-)




© drs. Renate Leeuwerke – ‘Ik ben een regenboog, coaching & training’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten